Vårda fötterna med medicinska fotbad

Det tåls att upprepas många gånger om: bra fothälsa påverkar hela ditt allmäntillstånd. Dina fötter må vara undangömda i skor och strumpor för det mesta, men det är de som ska bära upp dig hela livet igenom. Därför förtjänar de extra uppmärksamhet.

Människans fötter är ganska komplicerade då de består av många leder, senor, muskler och ben. Dessutom är de omgivna av hud och naglar som skyddar dem från kyla, värme och allmän belastning. När fötterna inte mår bra är det inte bara den delen som drabbas, utan även resten av din kropp. Av den anledningen är det bra att skaffa hem medicinskt fotbad som du kan behandla dina värdefulla fossingar med, och dessutom få en skön, avkopplande upplevelse.

Inifrån och ut

För att du ska kunna stå, gå och springa korrekt bör du se till att både ha bra kroppshållning och fotriktiga skor. Många problem i skelettet och musklerna orsakas just av skorna, och därför bör du alltid se till att de sitter bra och har stötdämpning, samtidigt som de låter tårna röra sig och fötterna ”andas” fritt. Om du tränar mycket bör du alltid välja skor som passar den specifika aktiviteten, gärna utprovade av professionella skoförsäljare som kan mäta hur du rör dig och belastar fötterna.

På utsidan av fötterna är det viktigt att huden hålls mjuk så att du inte får obehagliga sprickor och förhårdnader, samt att du har extra god hygien för att motverka fotsvamp och inflammationer. Om dina fötter börjar lukta illa eller om huden mellan tårna kliar och flagnar är det högst troligt att du drabbats, och då gäller det att agera snabbt. Det finns vissa huskurer att prova på, men det mest effektiva är att välja medel och metoder som både kan motverka och kurera, samt hålla fotsvampen borta för gott. Några exempel på bra produkter mot fotsvamp är

  • Fotbad – rengör och bekämpar bakterier, virus och svamp
  • Fotkräm – håller huden ren och mjuk
  • Tvättmedel mot fotsvamp – håller den borta även om du tvättar på låga temperaturer
  • Skospray – behandlar skorna snabbt och effektivt

Bra, förebyggande åtgärder

Förutom bra skor och effektiva produkter som kan hjälpa dig att hålla fötterna rena och friska, är det också viktigt att du ser till att de är starka och har en bra, jämn belastning när du går. Det finns olika övningar som kan hjälpa dig hålla fötterna i toppform, att stärka fotvalven och stimulera blodcirkulationen. Tänk också på din allmänna kroppshållning då den påverkar hur mycket du belastar olika kroppsdelar, inklusive fötterna. Många begår till exempel misstaget att springa genom att sätta ner hälen tungt först, vilket kan leda till värk och långvariga problem i höfterna. Om du istället landar på den främre delen av foten fördelas vikten jämnare, och med lätt flexade knän slipper du många problem i framtiden. Fötterna är en viktig del i hela kroppens symbios på fler än ett sätt.

Avslutningsvis bör du också vara medveten om att fotsvamp smittar extra mycket i fuktiga miljöer. Går du på gym eller vistas vid bassänger är det därför alltid klokt att ha med dig egna badtofflor. Både dina fötter och ditt allmänna välbefinnande kommer tacka dig för det.