Candidas inverkan på din hälsa

Candida är en liten svamp som gillar att fästa sig i din kropp om du är för sur eller har någon sjukdom som gynnar trivseln hos candida. Den kan sätta sig lite varstans på kroppen som i tarmarna och underlivet, också kallat svampinfektion. Alla har candida i tarmfloran men när det blir en överväxt – ja det är då som den orsakar hälsoproblem.

I tarmarna är det alltid liv och rörelse och vi har massor av små bakterier och mikroorganismer där. De är nämligen där för att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältning och balansen i tarmen och magen. Det kan vara lite svårt att fundera ut om candida faktiskt är en vän eller en fiende i tarmkanalen. Läs mer om candida hos Näringskällan och hur du kan behandla ett överflöd av den.

Vad leder till en ökad mängd av candida?

När candida förökat sig onormalt mycket talar kroppen om för oss att något inte står rätt till. Denna uppmaning visar sig oftast i form av klåda i underliv eller som extrem trötthet, hemorrojder, psoriasis och ett allmänt dåligt hälsotillstånd. Ofta är felaktig kost boven i dramat om du har för mycket jästsvampar i tarmen, och ett för stort intag av socker leder ofta till svampinfektioner. Mycket sex kan också ge dig svampinfektion i underlivet vilket ger dig klåda och en vitaktig flytning eller vita prickar på övre delen av könsorganet om du är man.

Om du har alldeles för mycket candida kan du till och med få depressioner och självmordstankar, så irriterande kan svampen bli och påverka ditt allmäntillstånd. Ät allsidigt men försök inte hålla en alltför strikt diet, eftersom svamparna förökar sig för mycket när du börjar äta normalt igen. Mot svampinfketioner i underlivet samt mot candidiasis finns behandling på Apoteket.

Candidiasis, eller torsk som det också kallas, är en infektion som orsakas av svampen ”candida”. Denna infektion påverkar slemhinnorna i kroppen, såsom i munnen eller genitalierna. Så personer med diabetes, AIDS eller gravida kvinnor löper högst risk att drabbas