Hyperhidros – Botox tar bort svettningarna

Många av oss har nog aldrig hört talas om ”den tysta sjukdomen” som heter hyperhidros. Anledningen till att den kallas för den tysta sjukdomen är att många människor lider av den antingen utan att veta om det eller att de inte vågar säga att de har den.

Vad är då hyperhidros? Hyperhidros är en sjukdom som innebär att man svettas överdrivet mycket framförallt från händer, fötter och armhålor. Detta kan vara en otroligt jobbig sjukdom för de som är hårt drabbade. Det finns ingen exakt definition av vad du ska uppfylla för att vara drabbad av hyperhidros utan det baseras på vad du själv upplever. Tycker du att du svettas väldigt mycket och upplever ett obehag av det är risken stor att du faktiskt har blivit drabbad. Detta är en enormt jobbig sjukdom som kan leda till flera psykiska besvär.

Botox lindrar hyperhidros

botox i armhålaHyperhidros är för många en otroligt jobbig sjukdom, då är det viktigt att komma ihåg att det finns behandling som faktiskt hjälper. En behandling av hyperhidros som är väldigt effektiv är att injektera botulinumtoxin som blockerar dina nervimpulser till svettkörtlarna. Effekten av behandlingen varierar väldigt mycket från person till person men det är vanligt att man slutas svettas helt i upp till nio månader. Efter det kan man göra om behandlingen igen.

Övriga behandlingar mot svettningar

Botox är en av de effektivaste behandlingarna mot hyperhidros men det finns andra behandlingar som också kan vara effektiva. En ovanlig behandling som är ett något större ingrepp är att helt enkelt operera bort svettkörtlarna i armhålorna. Detta är effektivt eftersom man då inte kan svettas men det hjälper inte mot svett på övriga kroppsdelar. Jontofores är en behandling som används mot handsvett och fotsvett. Den innebär att man lägger händerna eller fötterna i ett vattenbad där det sen kopplas på svagström som gör att man svettas mindre. Vill man inte utsätta sig själv för något av de här lite större ingreppen finns det läkemedel i form av tabletter man kan ta som hjälper mot svettningar på vissa områden. Dock kan tabletterna komma med vissa biverkningar som är minst lika besvärliga som svettningarna.