Att vänta barn kan vara spännande, förväntansfullt och kännas lite läskigt. När man är gravid är det såklart extra viktigt att man får i sig allt som kroppen behöver, både för sin egen kropp men också för den som växer fram i magen. Här hittar du nyttiga tips på hur du får i dig allt som kroppen behöver under en graviditet.
Råden om vilken sorts kost man ska hålla sig till när man är gravid är oändliga och det kan ibland kännas omöjligt att få med allting. Men det finns enkla genvägar till att få i sig nyttiga ämnen. Ett exempel är eftersom att det finns en hel del fiskar man inte bör äta som gravid är det många som missar att få i sig tillräckligt med Omega 3. Om du tar Omega 3 gravid får du snabbt och enkelt i dig de nyttiga DHA-fetterna som är nödvändiga för kroppen.
Fisk som är okej att äta som gravid:
- All odlad fisk
- Lax
- Torsk
- Koja
- Kummel
- Lutfisk
- Makrill
- Rödspätta
- Sardiner
- Sej
- Konserverad tonfisk
- Sill
- Räkor
- Kräftor
- Krabba
Andra ämnen som många missar att få i sig under en graviditet kan vara folat och/eller folsyra. Det är egentligen bara olika former av B-vitamin som ofta finns i bland annat grönsaker. Även detta finns det bra kosttillskott för om man inte får i sig det på egen hand. Folsyra hittar du i livsmedel såsom avokado, broccoli och sparris. Förutom folsyra är det väldigt viktigt att kvinnor får i sig järn. Idag lider ca 15–20% av gravida kvinnor globalt av blodbrist på grund av för lite järn. Normalt sett har många kvinnor en viss järnbrist även före graviditeten och kan behöva diskutera med sin läkare om eventuellt järntillskott bör intas under graviditeten. Genom att inta mat som kött och fullkornsprodukter kan man boosta järnnivåerna i kroppen. Som gravid är det dock extra viktigt att man ser till att äta tillagat kött och att undvika charkuterier såsom salami eller parmaskinka för att undvika toxoplasma. Om man som gravid blir smittad av en toxoplasmainfektion kan det leda till skador på fostret.