Förbättrad hälsa med rätt skor

Nästan varannan svensk lider idag av ryggont, och upp till 80 procent av befolkningen har någon gång haft ont i ländryggen. Även värk i övriga kroppen är ett stort problem. Upp till 40 procent har värk i leder och muskler. För att förbättra sitt hälsotillstånd när det gäller värk i rygg och leder går det att göra flera saker, som att stärka ryggmusklerna med träning och att använda rätt skor.

skorRätt skor kan ge lindring vid ömma leder och ryggproblem. Hos skoproffsen.se hittar du ett stort utbud av sandaler, arbetsskor och kängor med hög komfort. Ryggvärk på grund av falsk ischias kan orsakas av felaktig belastning, att benen är olika långa eller att skorna är felaktigt konstruerade.

Rätt skor vid hälsoproblem

I Sverige går vi runt 6 000 steg per dag i genomsnitt. Den som har ett aktivt arbete med mycket rörelse kan gå många fler steg på en dag. Att använda fel skor kan då ha en negativ effekt på tidigare hälsoproblem. Om skorna är för platta, kan de ge upphov till hälinflammation eller hälsporre. När du tar ett steg tvingas din häl hela vägen ner till marken, vilket skapar en spänd hälsena som kan ge upphov till värk. Skor med högre klack på tre centimeter ger en mer avslappnad hälsena.

När skorna inte är rätt utformade kan de skapa en felbelastning i kroppen som påverkar knäna, höfterna, ryggen och nacken. Fotvalvet ska egentligen ta upp stötarna vid varje steg. När skon missgynnar detta går stöten i stället vidare uppåt i kroppen. Genom att använda mer stötdämpande skor går det alltså att både förebygga och lindra rygg- och ledproblem.

Förbättra din rygg- och ledhälsa

En vanlig orsak till ryggproblem är allt för mycket stillasittande. Många av oss jobbar vid datorn eller sitter ner under arbetet och utför monotona rörelser. En bra lösning är att ta regelbundna pauser vid långvarigt stillasittande. Ställ dig upp var tjugonde minut och utför några enkla övningar, som stärker kroppen och minskar belastningen. Du kan också använda ett höj- och sänkbart skrivbord och stå upp och arbeta i perioder. Vid stående arbete är det också viktigt att ha bra arbetsskor som motverkar felbelastning. Du kan också förbättra din ledhälsa genom att röra på dig regelbundet. Att äta nypon som innehåller C-vitamin förbättrar kroppens kollagen och ledhälsan.