Så återhämtar du dig från ryggproblem

Problem med ryggen drabbar de allra flesta svenskar någon gång i livet. Ryggen är en stor del av kroppen och är med i de flesta dagliga rörelser en människa gör. Därför är det viktigt att du tar hand om din rygg på bästa sätt.

Ryggvärk kan ha många olika orsaker. Vanligast är en kombination av ålder och för mycket stillasittande i vardagen. I ovanliga fall kan ryggvärk bero på något annat, så det första steget när du vill ta itu med din ryggvärk är att besöka ett proffs, gärna en fysioterapeut som är bra på ryggsmärtor och kan hänvisa till läkare om det behövs.

Saker du kan göra själv

Om du sitter mycket framför en dator kan du göra ett hållningsväst test med ett enkelt och smart hjälpmedel för att hålla ryggen i rätt position. Tänk också på att sitta på en ordentlig stol och att inte sitta ihopsjunken. Det sistnämnda hjälper hållningsvästen till med lite extra. Se också till att inte sitta för länge utan gå upp och rör på dig några minuter åtminstone varje halvtimme, gärna oftare.

Träna ryggen

Viktiga muskler att träna för en stark rygg är inte bara själva ryggmusklerna utan även magmuskler.

”- Långvarig ryggvärk kan komma från både kotor, diskar, ledband och nerver. Har man då en stark bålmuskulatur så anses det vara avlastande.” säger en naprapat i Expressen och listar ett antal övningar.

Ryggen är en ganska smal konstruktion för att bära upp en hel människa och med åldern pressas ryggkotorna ihop. Då är det viktigt att även andra muskler i kroppen kan hjälpa till att bära upp kroppsvikten så att du slipper ryggproblem utan kan göra allt du önskar. Ta hand om din rygg!