Hälsosamt att lyssna på ljudbok

Att lyssna på ljudbok är inte bara ett effektivt sätt att ta till sig litteratur vid tillfällen då det inte går att läsa vanliga böcker. Det är också ett utmärkt sätt att stressa ned samtidigt som du tar till dig nya insikter eller kunskaper. En utmärkt bok att lyssna på är Factfulness, en bok som levererar mängder av data som kan skänka nytt hopp om vart världen är påväg.

Ljudböcker börjar mer och mer separera sig från sina skriftliga förlagor och utvecklas till en egen konstform. Nu är helt rätt tid att lyssna på factfulness på ljudbok, en faktaspäckad bok författad av den framlidne professorn Hans Rosling, men släppt efter hans död, som argumenterar för att mycket i världen faktiskt blir bättre och bättre.

Lugn i oroliga tider

I tider av coronavirus och oljepriskrig är det lätt att tro att allt i världen snabbt håller på att bli sämre. Då kan det vara nyttigt för både själen och huvudet att lyssna på en bok som Factfulness, som på ett sakligt sätt redogör för olika saker i världen som långsamt men säkert faktiskt förbättras. Det handlar om sådant som att fler människor har högre levnadsstandard idag än för bara tjugo år sedan, eller att färre människor dör i olika typer av sjukdomar. Om du vill ha ett avbrott från de olyckliga händelser som dominerar de vanliga nyheterna så får du det i Factfulness.

En inte helt okontroversiell bok

Med det sagt är Factfulness ingen okontroversiell bok. När boken släpptes väckte den som förväntat ett stort engagemang bland samhällsintresserade debattörer och recensenter. Boken har också varit ämne för ett flertal uppmärksammade panelsamtal. Det är uppenbarligen kontroversiellt att leverera optimistiska tidsbetraktelser. Det finns mycket som oroar i världen, och mycket kan upplevas som jobbigt och pessimistiskt, trots det visar Factfulness att det också finns mycket i världen du kan känna dig hoppfull inför.

Så stressa av efter eller inför jobbet med att lyssna på Factfulness. Du kommer att börja och avsluta dina arbetsdagar med nyvunnen energi och en känsla av att allt inte är påväg åt fel håll. Det är värdefullt i tider som dessa.