Så lever du hälsosamt – 5 enkla tips!

Många börjar året med ett löfte om ett hälsosammare liv. Efter ett par månader är de flesta dock tillbaka i gamla vanor. För att börja leva mer hälsosamt krävs det en långsiktigt förändring som inkluderar självdisciplin, motivation och inspiration.

Med daglig motion, bra kost och ordentligt med sömn kommer du långt på din hälsoresa. Om du även slutar röka och drar ner på alkoholen så blir det ännu bättre. De flesta känner till att dessa tips hjälper för att skapa en hälsosam livstil, ändå är det svårt att leva hälsosamt. Ibland behövs det mer detaljerade tips och bättre guidning för att komma igång och hålla fast vid goda vanor.

Hitta inspiration

Det första steget mot ett hälsosammare liv är att hitta rätt inspiration. Det finns många bra hemsidor med tips för hur du kommer igång. Ännu fler tips hittar du på Drfitness.se som är en hemsida med massor guider och test om hälsorelaterade ämnen. Här kan du bland annat läsa om:

• Kosttillskott
• Träning
• Utrustning
Om du vill komma närmare dina hälsomål och få en rejäl dos inspiration och kunskap bör du börja med att kika på DrFitness.se. Med rätt kunskap blir det både roligare och mer effektivt att komma i form.

Motionera 30 minuter om dagen

Stillasittande är varken bra för kroppen eller sinnet. Se till att röra på dig minst 30 minuter per dag. Promenera gärna utomhus så att du även får frisk luft och kanske till och med D-vitamin från solljuset. Det bästa är att ägna dig åt en pulshöjande aktivitet 30 minuter per dag, men även lugnare promenader är bra. Det viktigaste är att du rör på dig. Hitta en eller flera motionsformer som du gillar och njut av aktiviteten. Motionera gärna med en vän eller familjemedlem om du tycker att det är tråkigt att träna själv.

Sluta röka

Att rökning är skadligt vet nog de flesta vid det här laget. Fimpa redan idag och börja inte röka igen om du är seriös med din livsstilsförändring. Om du dricker stora mängder alkohol bör du även se över din konsumtion. Drick måttliga mängder om du inte vill avstå helt.

Ät ordentligt och ät nyttigt

Mat är njutning och energi. För ett hälsosamt liv är kosten avgörande. Se till att få i dig mycket vitaminer, mineraler, fibrer, proteiner och annat som kroppen behöver. Nyckeln till en hälsosam kost är variation. Ät varierat och gärna mycket bär, frukter, baljväxter och grönsaker så att du får i dig alla näringsämnen som du behöver.

Om du inte får i dig tillräckligt med näringsämnen från kosten är det en bra idé att komplettera med kosttillskott. Veganer rekommenderas exempelvis ofta att ta kosttillskott med vitamin B12 eftersom att det endast finns i animaliskt protein. På DrFitness.se hittar du massor med guider om kosttillskott som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Sov tillräckligt

Sist men inte minst måste du se till att du sover ordentligt. 6-9 timmar brukar vara tillräckligt för vuxna, men ibland behövs det fler timmar. God sömn behövs för att din hjärna och kropp ska kunna återhämta sig och vara reda för morgondagens utmaningar. Sömn minskar också risken för vissa sjukdomar.