Bli av med julkilona genom att cykla

Blev det kanske lite mycket julskinka och choklad under ledigheten? För många är det nog på det viset att vågen visar något kilo mer när man kommer hem från en semester än vad den visade innan den. Många avger ett nyårslöfte om att börja träna eller gå ner i vikt.

Risken med nyårslöften är att de bara håller januari ut, och att man sedan faller tillbaka i gamla hjulspår resten av året. En vanlig anledning till att man bara håller ut med träningen i någon månad är ofta att man drar på sig någon skada.

man på cykelSkador

När man till exempel börjar jogga eller träna löpning är risken stor att man drar på sig värk i knän, så kallat löparknä. Då är det lätt hänt att man lägger av.

En träningsform som är skonsam för knän och leder är cykling. När man cyklar belastar man inte sina leder med sin kroppsvikt på samma sätt som vid till exempel löpning, utan cykeln bär upp det mesta av vikten. Cykeln är också ett perfekt sätt att snabbt och enkelt ta sig till och från jobbet, och då få träningen på köpet. I många städer går det fortare att ta cykeln genom morgontrafiken än att ta bilen. Fler fördelar med cykling kan du hitta här.

Vilken cykel?

Det finns många olika märken att välja på bland dagens cyklar. Ett amerikanskt märke som tillverkar både cykeltillbehör och hela cyklar är Specialized, Cykloteket har tagit tillbaka Specialized i sitt sortiment och man kan enkelt titta runt på deras hemsida för att se vad man vill ha.
Vilken typ av cykel man ska välja beror helt på vad man vill ha den till. Om man bara vill ha en cykel att ta sig några kilometer med till jobbet är det bra att välja en med en bekväm sadel, som rullar relativt lätt och som har pakethållare eller cykelkorg. Andra alternativ är mountainbikes om man tycker om att komma ut i skog och mark med sin cykel, eller kanske en racer för den som vill jaga snabba tider. Mer om olika typer av cyklar kan man läsa på Cykelfrämjandets hemsida.

Att börja cykla är ett bra sätt att tappa några kilon, utan att slita ut knän och leder. En cykel är en investering du och din hälsa kommer att ha glädje av i många år framöver.