Restaurang och hälsa går hand i hand

Att starta en egen restaurang är en dröm många har och idag ploppar det upp restauranger överallt. Men för att restaurangen ska lyckas gäller det att ha bra mat som följer trenderna. Just nu är många människor väldigt medvetna om både klimat och hälsa, därför är detta två grundpelare att ta till sig om man ska öppna en ny restaurang.

Om du funderar på att öppna en egen restaurang finns det en del saker du behöver tänka på. Då det är en hög konkurrens behöver du hitta en nisch som intresserar och kan locka mycket folk. Det finns flera trender i matvärlden idag men två av de största är hälsa och miljö. Naturligtvis är det en stor fördel om du har en passion för mat och kan utveckla en spännande meny.

Vad behöver du för att starta?

restaurang kökDet första du behöver göra när du ska starta en restaurang är att hitta en passande lokal. Det är en fördel om lokalen har ett bra läge med mycket folk som passerar förbi. Därefter måste du se till att all utrustning finns. Utrustning för restaurang kan du hitta enkelt på nätet. Om lokalen du köpt tidigare har varit en restaurang ingår ofta utrustningen i köpet. Se till att utrustningen håller hög standard och att restaurangen alltid är ren och fräsch. Kommunen kontrollerar med jämna mellanrum att restauranger tar hand om livsmedel på rätt sätt men även att miljön håller viss standard.

Trender i matvärlden

En av de allra viktigaste faktorerna för om en restaurang ska lyckas är maten. Är inte maten på topp så kommer gästerna inte tillbaka. Håll koll på rådande trender och uppdatera menyn kontinuerligt. Några trender som råder för tillfället är hälsa, hållbarhet och närodlat. Försök därför hitta lokala producenter i den mån det går. Oftast är kvaliteten på närodlad mat mycket bättre. Det är viktigt att jobba med bra råvaror då detta är en förutsättning för att servera bra och hälsosam mat. Matsvinn är också en trend att ta till sig. I Sverige slänger vi mängder med mat varje år men detta är något många restauranger idag har försökt skära ner på. Använd så mycket som möjligt av råvarorna för att dra ner på svinnet.

hälsosam kostHälsomat som imponerar

En studie visar att mat som är hälsosam för oss människor även är bra för planeten. Här hittar vi bland annat mat som fullkorn, grönsaker, baljväxter och nötter. Detta är utmärkta livsmedel att inkludera i menyn på din nya hälsorestaurang. Vi svenskar blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss vilket innebär att en hälsorestaurang är rätt väg att gå om man ska lyckas. Då växtbaserad mat är det som är bäst både för vår hälsa och för miljön så är ett råd att satsa på en helt vegetarisk restaurang, eller varför inte vegansk. Inget ser så lockande ut som en tallrik fullt med olika färger. Fler restauranger har börjat få med lite vegetariska rätter på sina menyer men det är fortfarande en stor brist på vegansk mat som är riktigt bra.