Så förbättrar du hälsan med vitaminer och mineraler

Att få i sig rätt vitaminer och mineraler påverkar hälsan positivt. Många åkommor och besvär kan ha att göra med just vitamin- eller mineralbrist. Det kan därför vara värt att undersöka vilka kosttillskott som finns som kan förbättra din hälsa.

Det är inte det lättaste att få i sig alla de vitaminer och mineraler som påverkar hälsan. Har du svårt att täcka behovet via kosten är det läge att börja med kosttillskott.

Med blodprov kan du bedöma om du har brist på någonting, men innan dess är det smart att ha besökt vitaepro.com för att se vilka kosttillskott du kan skaffa därifrån.

Vem behöver kosttillskott?

Framförallt du som är äldre eller begränsar kosten, exempelvis om du är vegan eller har matallergier, kan behöva tillskott för att få i dig dagsbehovet. Många får problem med lederna och blodcirkulationen med åren, vilket kan avhjälpas av olivoljepolyfoner och boswellia.

Brist på B12 kan leda till bland annat koncentrationssvårigheter, trötthet och öronsus enligt 1177, som säger att:

”Du som bara äter vegansk mat kan behöva kosttillskott eftersom vitamin B12 främst finns i mat från djurriket.”

Även andra grupper ligger i riskzonen för brister. Har du mörk hy och/eller bär heltäckande kläder behöver du troligen D-vitamin-tillskott. Kosttillskott är också hjälpsamma om du äter ensidigt eller har svårt att planera måltiderna.

Hitta ditt kosttillskott

Misstänker du att du har någon brist kan du jämföra symtomen med olika bristsymtom och prova kosttillskott. Men tänk på att vissa vitaminer och mineraler går att överdosera. Därför vill Livsmedelsverket införa maxgräns på jod och D-vitamin i kosttillskott. VitaePro innehåller en blandning av ämnen som kan vara svåra att få i sig, i kontrollerade mängder. På deras hemsida hittar du mer information om kosttillskottet och dess olika hälsoeffekter.